??, hem igen Save on your hotel - www.hotelscombined.com in english

Google Wuxi.se

Internet finns på många platser i Kina.

Men det skall vara väldigt begränsat. När jag var där kom jag dock åt google maps, översättning och mycket annat när jag fick åtkomst till wifi på många ställen. Som McDonalds, de flesta hotell, banker, varuhus och liknande. På hotellen har du ofta gratis wifi och ser användare samt lösenord direkt i entrén. På några platser kunde du behöva ett kinesiskt mobil nummer för att komma åt gratis wifi. Brukar gå att fjäska för någon bredvid dig till att få hjälp med detta. Här är det inte heller tillåtet att visa youtube plus en hel del andra sidor som kontrolleras av google. Enligt engelska wikipedia skall det vara 10000 sidor eller domäner som blockeras just nu i Kina. Du kan även se på google.com/transparencyreport var du har problem idag att använda googles tjänster. Detta kan göra det svårt när det gäller att förstå vad som står på skyltar, vad folk säger och så vidare. Jag använder Google translate på mobilen vilken fungerar alldeles utmärkt om du har tillgång till wifi. Med denna kan du använda alltifrån att skriva för att översätta text, du kan översätta direkt med rösten eller rikta kameran mot skyltar för att se vad det står med ett annat språk. Jag föreslår att du installerar denna app hemma innan du åker hit. Du hittar den i google play. Du skall även prova iTranslate som du laddar ner från samma ställe. Du talar in på ditt språk och kan få appen att översätta samt tala ut det du vill säga på kinesiska. På ställen som FamilyMart använder du din mailadress istället för att få åtkomst till nätet. Många gånger kan det även räcka med att du går in i lobbyn på något hotell. På många hotell ser du lösenordet på väggen. En annan metod är att använda en dansk app som kallas wifi map. Det är en applikation du använder på din smartphone som ger dig förslag på olika ställen runt omkring dig med wifi. Och även lösenord till dem.

I Kina ökar handeln på internet mycket just nu. Så här ser business Swedens rapport ut om ökningen av handel med skor och kläder på internet. Prognosen visar att den kommer att öka ännu mer fram till 2020. Den största marknaden av online försäljning ser ut att ske på alibababa.com.

Idag, den 12:e Mars 2017, ser jag indiatimes skriver det är inlett förhandlingar igen mellan google och kinas regering. Det ser dock lite komplicerat ut då Kina inte vill tillåta politiska nyheter vilket ju är emot googles policy. Du ser mer på economictimes.indiatimes.com

kanaler
Det ställe jag fick bäst uppkoppling var inne på en Bank of china. Här fick jag över 100 MB ned på mobilen och även en bra hastighet på laptopen. Du kan dock behöva ett kinesiskt nummer för att få ett sms för att sedan få en kod att koppla upp dig med.

De flesta använder wechat i Kina när det gäller sociala medier. Youtube, facebook plus en massa andra sociala nätverk är ju, som jag berättade tidigare, förbjudna i Kina. Många använder även en applikation i denna tjänst för att betala varor eller tjänster med. Denna tjänsten kallas för WeChat wallet. Fungerar nästan som Paypal. Jag vet dock inte om det är så lätt att ansluta med ett svenskt kontokort. Ute på help.wechat.com kan du läsa att endast utländska kort på kredit går att ansluta till tjänsten. Möjligt du då kan ansluta forex eller american kreditkort. Det är dock många som tycker tjänsten verkar skum då kinas regering har rätt att läsa allt som skrivs ute på wechat. Dina kontakter i mail, facebook, skype och mycket annat används av wechat. Nej, har du mycket du är rädd om på datorn är detta inget alternativ för dig. Du kunde ju, naturligtvis, även använda en enhet som inte är kopplad till mail, banker eller annat för att prova. Du kan läsa mer om vad du skall se upp med i denna applikation ute på commonsensemedia.org, quora.com och wikipedia.

Med vpn kan du använda google, facebook och youtube även i Kina

Många använder en VPN för att komma åt sin gmail, google maps, facebook och så vidare när de är i Kina. Tänk på att många av servrarna och tjänsterna stängs av då och då. Myndigheterna i Kina försöker ha koll på tjänster som gör att du kan kringgå restriktionerna i landet. Därför skall du installera klienten hemma, innan du åker. Kan även vara en bra idé att ha fler än en klient då det skiljer mycket gällande åtkomst i olika delar av kina. Jag lägger ut några exempel här:

ibvpn ger dig gratis vpn i en månad för att testa. Kostar sedan runt 6 $ för ett helt år. Dessa har vpn servers i Hong kong samt Taiwan så du kommer hyggligt nära. Även i Kina.

Hidemyass har dåligt rykte för scam ute på nätet och kanske inte lika bra åtkomst. Kostar något liknande. Kan användas så länge ibvpn inte fungerar tillfredställande.

get free access to google wherever you are
safervpn
ger dig fritt internet över, i stort sett, hela världen.

Numera har du även ett gratis tillägg i chromes webbläsare vilken skall ge dig vpn. Se mer här>>>

Jag har lagt in några till på den engelska sidan. Klicka här>>>

Kinas regering har inte kunnat förbjuda vpn i Kina på grund av att de har fortfarande inte erkänt de blockerar vissa hemsidor i landet. Detta gör att de inte heller kan förbjuda dig att använda tjänsterna. Som det ser ut idag finns det inga rättsfall som dömt någon i Kina för att ha använt vpn.

Men, precis som förut, tänk på att ladda ner programmet eller klienten innan du ger dig av till Kina. Många av dessa tjänster är ganska ofta blockerade i Kina. Likadant, det är möjligt du kan behöva använda mer än en tjänst för att ha åtkomst då det är möjligt själva servern blockeras.

Techradar ger exempel på de bättre vpn webbläsare som finns just nu. .

d-link
Ett annat, billigare sätt, kunde vara att utnyttja bredbandet hemma för att skydda din dator eller mobil i Kina. Med en vpn hemma kommer du ju även åt filerna på datorn, nätverket, google, facebook och allt annat du går miste om här. Se mer på min sida om nätverk>>>

webblasare med inbyggd vpn
Något annat du skulle kunna använda är en webbläsare med inbyggd vpn som denna epic.
Du har möjlighet att välja om den skall spara lösenord och kan även lägga till bokmärken i den men den överför inte bokmärken eller lösenord från dina andra webbläsare. Du laddar ner den här>>>

Jag ser ett antal gratis proxyservrar som skall fungera i Kina. Jag har dock inte hunnit testa dem i Kina ännu. Du har en lista på proxynova.com Med proxyserver går du förbi en annan server som döljer din ip. Det vill säga du kan, helt plötsligt, låtsas surfa från ett helt annat land eller världsdel och har nu tillgång till google, youtube och så vidare. Här finns dock en viss risk att de är spärrade på kinas internet.

mcdonalds
Precis som i Sverige har de flesta McDonalds wifi. Det kan dock skilja mycket på uppkoppling. En annan sak jag upptäckt med McDonalds är att du tappar alla cookies med lösenord du sparat på hårddisken så skriv ner de lösenord du inte vill förlora. Andra smabbmats restauranger som KFC och liknande har också gratis wifi.


Lite gratiskurser kinesiska drivrutiner.net, Tripadvisors tips på att se i wuxi, travelchinaguides tips

Business sweden shanghai,  Shanghai free trade zone,
Verksamt.se:s tips på länkar, kontakt